Ιάσονος 20, 41223 Λάρισα GR
+30-6975-609-542

FAQ

1.1 Τι είναι το Bitcoin ?

Είναι το πρώτο και το πιο διαδεδομένο κρυπτονόμισμα (cryptocurrency). Eίναι λογισμικό ανοικτού κώδικα (Open Source Software) σχεδιασμένο ετσί ώστε να επιτρέπει την ασφαλή φύλαξη, αποστολή και λήψη χρημάτων.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί απο οποιονδήποτε, οπουδήποτε στον πλανήτη ώς ένα εντελώς ψηφιακό μέσο συναλλαγής και ένα καινοτόμο είδος χρήματος.

Βασίζεται στην κρυπτογραφία και τη τεχνολογία ομότιμων συνδέσεων (Peer-to-Peer) μεταξύ των χρηστών του και επιτρέπει τη δημιουργία ενός αποκεντρωμένου δικτύου συναλλαγών δίχως την ανάγκη μιας κεντρικής εποπτεύουσας αρχής ή τράπεζας.

1.2 Ποιός δημιούργησε το Bitcoin ?

Το domain bitcoin.org καταχωρείται στις 18 Αυγούστου 2008 και στις 31 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, σε μια mailing list για θέματα κρυπτογραφίας, δημοσιεύεται ένας σύνδεσμος για μια Λευκή Βίβλο (whitepaper).

Με τίτλο Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System και συγγραφέα τον Satoshi Nakamoto, περιέγραφε με λεπτομέρειες μεθόδους χρήσης ενός δικτύου peer2peer για να δημιουργηθεί «…ένα σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών, δίχως την ανάγκη εμπιστοσύνης».

Στις 3 Ιανουαρίου του 2009 το δίκτυο του Bitcoin έγινε πραγματικότητα όταν ο Satoshi Nakamoto εξόρυξε το genesis block (Block 0), με ανταμοιβή 50 Bitcoin.

Μέχρι σήμερα η ταυτότητα του Satoshi Nakamoto παραμένει ένας γρίφος.

1.3 Ποιός ελέγχει το Bitcoin ?

Καθώς ο πηγαίος κώδικας (Source Code) του Bitcoin είναι open source και διανέμεται δωρεάν, όλοι μπορούν ελεύθερα να τον κατέβασουν, να τον τροποποιήσουν και να τον αναδιανείμουν.

Έτσι, κανείς δεν μπορεί να ασκήσει ιδιοκτησία ή έλεγχο επάνω στο δίκτυο του Bitcoin ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που κανείς δε μπορεί να ασκήσει ιδιοκτησία επάνω στο Πυθαγόρειο Θεώρημα.

Η χρήση του δικτύου είναι ελεύθερη για τον καθένα, και κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει τη θέληση του στους άλλους χρήστες, χάρη στον προσεκτικό σχεδιασμό των ισορροπιών του συστήματος.

Ο κάθε χρήστης είναι ελεύθερος να επιλέξει το λογισμικό που θα χρησιμοποιήσει, οι προγραμματιστές είναι ελεύθεροι να δημιουργήσουν εφαρμογές που συμμορφώνονται με το πρωτόκολλο και οι miners είναι ελεύθεροι να επιλέξουν σε ποιό δίκτυο θα κάνουν mining.

1.4 Γιατί είναι το Bitcoin τόσο σημαντικό ?

Ο Satoshi Nakamoto δημιουργώντας το Bitcoin κατάφερε να λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα, τόσο παλιό και μεγάλο, που είχε το δικό του όνομα: Το Πρόβλημα του Διπλοξοδέματος (The Double Spend Problem).

Με πολύ απλά λόγια, το ψηφιακό χρήμα είναι σαν ένα οποιοδήποτε ψηφιακό αρχείο στον υπολογιστή μας. Έτσι, είναι εξαιρετικά εύκολο να «παραχαραχθεί» με απλή αντιγραφη και επικόλληση, ή «πειράζοντας» τα περιεχόμενα του.

Πρίν το Bitcoin, η λύση ήταν να εποπτεύονται οι λογαριασμοί των χρηστών απο μια κεντρική αρχή, ή μια τράπεζα, ωστέ κανείς να μη μπορεί να διπλοξοδέψει τα ίδια χρήματα.

Το Bitcoin αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος και διατηρεί δημόσια όλα τα περιεχόμενα όλων τών συναλλαγών του δικτύου, δίχως όμως τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τών χρηστών.

Με τις συναλλαγές εκτεθειμένες σε κοινή θέα, κάθε απόπειρα πλαστογράφησης γίνεται άμεσα αντιληπτή.

1.5 Πώς λειτουργεί το Bitcoin ?

Ο κάθε υπολογιστής που τρέχει το λογισμικό, διατηρεί ένα αρχείο συναλλαγών (ledger).

Αυτο το αρχείο, μόνιμο αντίγραφο του οποίου διατηρούν όλοι οι υπολογιστές που συμμετέχουν σε όλον τον πλανήτη, περιέχει όλες τις συναλλαγές που έγιναν ποτέ στο δίκτυο καθώς και όλα τα λογιστικά υπόλοιπα των ενεργών λογαριασμών.

Κάθε περίπου 10 λεπτά, ένας υπολογιστής θα «πακετάρει» τις τρέχουσες συναλλαγές σε ενα block, θα το υπογραψει με την ψηφιακή του υπογραφή και θα το δημοσιεύσει στο δίκτυο.

Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες επιβεβαιώνουν οτι οι συναλλαγές είναι ορθές, το νέο block προστίθεται στην αλυσίδα των παλαιότερων blocks, μεγαλωνοντας έτσι τη blockchain και ξεκινούν τη διαδικασία απο την αρχή.

1.6 Είναι εύκολη η χρήση του Bitcoin ?

Η χρήση του Bitcoin είναι όσο απλή είναι η αποστολή ενός email. Οι χρήστες χρησιμοποιούν ειδικές εφαρμογές για υπολογιστές ή smartphones, γνωστές και ώς πορτοφόλια (wallets). Αυτές οι εφαρμογές επιτρέπουν την άμεση και εύκολη αποστολή και λήψη πληρωμών.

Καθώς τα περισσότερα πορτοφόλια επιτρέπουν τη χρήση τεχνολογιών οπως οι κωδικοί QR για σκανάρισμα των λογαριασμών ή απλα φέρνοντας δύο συσκευές σε επαφή μεσω της τεχνολογίας NFC, συχνα η χρήση είναι πιο άνετη απο το πέρασμα μιας ανέπαφης κάρτας σε ένα POS.

1.7 Πως μπορώ να αποκτήσω Bitcoin ?

* Ο πιο απλός τρόπος να αποκτήσει κανείς Bitcoin είναι να τα δεχθεί ως πληρωμή για αγαθά ή υπηρεσίες που προσφέρει απευθείας στο πορτοφόλι του, στο τηλέφωνο ή στον υπολογιστή του ή σε εξειδικευμένες ειδικά κατασκευασμένες συσκευές, τα λεγόμενα hardware wallets.
* Μπορείτε να τα αποκτήσετε απο ένα ΑΤΜ
* Μπορειτε να τα αγοράσετε απο την ανοικτή αγορα, μέσα απο συχνά εξειδικευμένες πλατφόρμες συναλλαγών, τα λεγόμενα exchanges, ή ανταλλακτήρια.
* Να τα παράγετε μέσω ανταγωνιστικού mining χρησιμοποιώντας είτε αγορασμένη ή νοικιασμένη υπολογιστική ισχύ φιλοξενούμενη σε κάποιες απο τις πολλές εμπορικές πλατφόρμες, είτε αγοράζοντας και λειτουργώντας τον εξοπλισμό σε δικό σας χώρο.

1.8 Τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζω ?

Το Bitcoin και οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται γύρω του είναι πολύ καινούριες και δεν έχουν δοκιμαστεί στο χρόνο. Μπορεί να προκύψουν καταστροφικά bugs στον κώδικα ή καίριες δυσλειτουργίες οι οποίες να μην επιτρέψουν στο δίκτυο να εκτελέσει ομαλά τη λειτουργία του.

Επιπλέον τόσο το δίκτυο, όσο και οι online υπηρεσίες που μπορεί να παρέχονται απο τρίτα μέρη, δέχονται συνεχώς επιθέσεις απο εξωτερικούς παραγοντές, συχνα με τις δυνατότητες ενος έθνους/κράτους.

Παρ’ολο που μέχρι τώρα το Bitcoin κατάφερε να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που ανέκυψαν, αυτό δε σημαίνει οτι θα γίνει το ίδιο και στο μέλλον. Η κοινότητα γύρω του βάζει τα δυνατά της για να υποστηρίξει σωστα το project αλλα οι χρήστες δε πρεπει ποτέ να ξεχνουν οτι χρησιμοποιούν μια beta έκδοση ενός πειραματικού ακόμα λογισμικού.

Το Bitcoin διευκολύνει την άμεση και εύκολη μεταφορά αξίας και σας επιτρέπει να έχετε απόλυτο έλεγχο επάνω στα χρήματα σας. Όμως, με τον απόλυτο έλεγχο, έχετε και την απόλυτη ευθύνη. ΚΑΝΕΙΣ εκτός απο τον κάτοχο των private keys δεν μπορεί να ξοδέψει τα bitcoins. Αν δεν ελέγχετε τα private keys των λογαριασμών σας, δεν ελέγχετε τα bitcoins σας.

Το Bitcoin μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα σε ο,τι αφορά την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των συναλλαγών σας, εφ’όσον το χρησιμοποιήτε σωστά. Πάντοτε να θυμάστε οτι είναι δική σας ευθύνη η υϊοθέτηση ορθών και ασφαλών πρακτικών χρήσης. Μια υγιής δόση παράνοιας είναι χρήσιμη, αλλά μη το παρακάνετε.

Η τιμή του Bitcoin είναι ασταθής. Μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί δραματικά σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα, και παρ’ολο που αυτο το χαρακτηριστικό το κάνει πολύ αγαπητό στους swing traders, μπορεί να αποδειχθεί άβολο για έναν απλό χρήστη.

Θα πρέπει να θυμάστε οτι ώς asset το Bitcoin θα πρέπει να θεωρείται προϊόν υψηλού ρίσκου και δε θα πρέπει ποτέ να το χρησιμοποιήτε για τη μεταφορά ποσών μεγαλύτερων απο οσα μπορείτε με άνεση να διαχειριστειτε.

Οι πληρωμές που πραγματοποιούνται με Bitcoin είναι μη αναστρέψιμες. Μια συναλλαγή δεν μπορεί να ακυρωθεί, μπορεί μόνο να επιστραφεί απο τον παραλήπτη της. Μια συναλλαγή, εφόσον δημοσιευτεί στο δίκτυο, δεν γίνεται να λογοκριθεί, περιοριστεί ή να μην ολοκληρωθεί.

Αυτό σημαίνει οτι θα πρέπει να εξασφαλίσετε οτι ο άνθρωπος ή η υπηρεσία με την οποία προκειται να συναλλαχθείτε είναι άτομο/επιχείρηση/οργανισμός που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε ή που ήδη έχουν καλή φήμη.

Το πρωτόκολλο αναγνωρίζει τυπογραφικά λάθη κατα την καταχώρηση του λογαριασμού του παραλήπτη και δεν επιτρέπει την λανθασμένη αποστολή σε μη έγκυρη διεύθυνση, αλλα θα πρέπει να είστε βέβαιοι πως ο λογαριασμός που εισάγατε είναι ο λογαριασμός στον οποίον θέλετε να στείλετε χρήματα.

Το Bitcoin δεν είναι ανώνυμο. Χρειάζεται λίγη προσπάθει για να προστατέψετε την ανωνυμία σας. Όλες οι συναλλαγές είναι δημόσιες και μόνιμα αποθηκευμένες στο δίκτυο. Οποιοσδήποτε γνωρίζει ένα λογαριασμό μπορεί να δεί όλο το ιστορικό πληρωμών καθώς και το υπόλοιπό του.

Όμως η ταυτότητα του ιδιοκτήτη του λογαριασμού παραμένει άγνωστη μέχρι ο ίδιος να κάνει γνωστά τα στοιχεία του. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι λογαριασμοί Bitcoin πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνον μια φορά.

1.9 Ποιον μπορώ να εμπιστευτώ ?

ΚΑΝΕΝΑ.

Σοβαρά. Κανένα.

Η υπαρξη της τεχνολογίας του Bitcoin επιτρέπει τη διενέργεια ασφαλούς και επαληθεύσιμης αποστολής και λήψης δεδομένων μεταξύ δυο ή περισσότερων κόμβων ΔΙΧΩΣ την ανάγκη εναπόθεσης εμπιστοσύνης σε κανένα απο τα μέρη που συναλλασσονται.

Η χρήση του Bitcoin και των συναφών τεχνολογιών προϋποθέτει ενεργή επαγρύπνηση και ενασχόληση με τις σχετικές εξελίξεις και το γενικότερο οικοσύστημα, καθώς μόνον ο τελικός χρήστης έχει την ευθύνη των προσωπικών του επιλογών.